Nový chodník na Herlianskej ul. zvýši bezpečnosť frekventovanej cesty

23.07.2009 Prešov

Prešov 23. júla (TASR) – V mestskej časti Nižná Šebastová dokončili výstavbu druhej etapy chodníka na Herlianskej ulici, ktorú financovalo mesto Prešov v investičnom náklade približne 222.400 eur (6,7 milióna Sk).
Stavba sa začala v apríli minulého roka a mala byť hotová v novembri 2009, dodávatelia ju však ukončili so štvormesačným predstihom.
Komunikácia, ktorá spája cestu I. triedy medzi Prešovom a Vranovom nad Topľou s obcami Vyšná Šebastová a Podhradík, je v správe Prešovského samosprávneho kraja. Radnica sa s VÚC dohodla, že bude môcť projekt realizovať na pozemkoch v jeho vlastníctve. Podľa poslanca mestského zastupiteľstva Jána Čižmára chodník pomôže zásadným spôsobom zvýšiť bezpečnosť chodcov na tomto úseku komunikácie. O jeho výstavbu žiadali občania už pred 20 rokmi. \"Ide o pomerne frekventovanú cestu aj vzhľadom na to, že po nej denne prechádzajú desiatky nákladných áut, ktoré z neďalekého lomu prevážajú kameň. Pri strete dvoch kamiónov sa chodci v podstate nemali kde vyhnúť, \" dodáva Čižmár.
K prvej časti chodníka, ktorú dokončili v predchádzajúcom období, teda pribudla ďalšia v dĺžke 750 metrov. Obyvatelia majú k dispozícii 2,5 metra široký chodník vyložený zámkovou dlažbou a pre autá upravené nájazdy k rodinným domom.
Zástupca stavebného dozoru Belo Kočiš z Mestského úradu v Prešove dnes počas preberacieho konania stavby uviedol, že v rámci projektu tu vybudovali kanalizačný zvod pre dažďovú vodu, ktorý ústi do verejnej kanalizácie a energetici realizovali aj prípravné práce na plánovanú prekládku vedenia elektrických sietí do zeme.
Popri chodníku postavili 21 nových stožiarov verejného osvetlenia s úspornými 70 wattovými žiarivkami. Tieto práce si z rozpočtu radnice vyžiadali ďalších 28.000 eur (843.528 Sk).
 

Vyberte región